Forældres rettigheder uden del i forældremyndigheden


Hej Brevkasse 

Min ekskæreste har fuld forældremyndighed over vores datter på 5 år. Jeg tabte desværre sagen i retten i 2021, og lige for tiden ønsker min ekskæreste heller ikke, at jeg har samvær, selvom vi havde en mundtlig aftale herom. Min datter skal starte i skole til næste år, og jeg er i tvivl om, hvor meget indflydelse jeg har i forhold til skolevalg osv. 

Mit spørgsmål er, om jeg har juridiske rettigheder over mit barn – selvom jeg ikke har del i forældremyndigheden? 

Med venlig hilsen 

Klaus 

---

Hej Klaus 

Tak for dit spørgsmål. 

Din ekskæreste har forældremyndigheden alene, hvilket betyder, at hun som forældremyndighedsindehaver kan træffe alle beslutninger vedrørende jeres datter alene. Hun skal derfor ikke spørge dig i forhold til skolevalg til næste år. 

Selvom du ikke har del i forældremyndigheden, har du dog stadig – som udgangs-punkt – ret til at få samvær med din datter. Eller rettere – din datter har ret til at have samvær med dig. I lovgivningen er det et fast princip, at et barn har ret til begge sine forældre. Under samvær bestemmer du fortsat rammerne for samværet, herunder hvilke aktiviteter du og din datter skal lave, sengetider, med videre. 

Derudover har du som forælder ret til at blive orienteret om din datters forhold. Du har således ret til at blive orienteret om din datters skolegang, institution, og social- og sundhedsvæsenet. Det kræver dog, at du selv anmoder om det. Der er ikke tale om en løbende orienteringsret. Det er også op til institutionen selv at bestemme, om orienteringen skal være mundtlig eller skriftligt. Institutionen kan også vælge at give afslag på en orientering, hvis de vurderer, at det vil være til skade for din datter, herunder på hendes trivsel, såfremt du får en orientering om et givent emne. Hvis du ikke får den orientering, som du anmoder om, kan du bede om et få et skriftligt begrundet afslag, og du kan klage til Familieretshuset.

Såfremt du ikke får held med at aftale samvær med din ekskæreste, har du mulighed for at søge hjælp hos Familieretshuset, hvor du via online ansøgning kan starte en sag om samvær. Du og din ekskæreste vil herefter blive indkaldt til et møde. Såfremt I ikke bliver enige i Familieretshuset, vil sagen blive sendt videre til Familieretten, som kan træffe afgørelse om samværet. 

Såfremt du får en afgørelse om samvær, vil du via Familieretten også kunne gennemtvinge samværet, selvom din ekskæreste nægter, at der skal være samvær. Det er altid en god ide at have en samværsaftale på skrift. 


Jeg vil anbefale dig, at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig videre i sagen om samvær. 

Med venlig hilsen 

Advokathuset Muurholm